Ik ben ervan overtuigd dat ‘succes hebben’ gaat over persoonlijk en professioneel groeien. Het resultaat van succesvol hebben (in je professionele leven, maar natuurlijk ook daar buiten) is de leuke en interessante projecten krijgt, de manier waarop je je geld verdient met veel werkplezier EN dus ook de groei van je bankrekening. Maar dat kost tijd en uithoudingsvermogen. Beide zijn schaars.

Projectleiderschap dat groeit door succesgewoonten

Ook het projectleiderschap zie ik als een prachtig, persoonlijk groeipad. Ik ben er, na jaren (project)manager en business consultant in loondienst geweest te zijn, achter gekomen dat de laatste jaren als zelfstandig ondernemer mijn leerzaamste jaren ooit zijn geweest op persoonlijk en zakelijk gebied. Zakelijke groei is niet los te zien van persoonlijke ontwikkeling. Je hebt beide nodig in je leven. Nu wil ik zeker niet beweren dat alles loopt zoals je dat van tevoren had gehoopt, en dat er geen verbetermogelijkheden zijn, maar de energie die deze zoektocht mij oplevert is onbetaalbaar. Ik heb gemerkt dat de volgende gewoonten onontbeerlijk zijn voor een succesvol project/traject/….. leven?

Wees doelgericht

De eerste en misschien wel belangrijkste gewoonte is doelgericht zijn. Het moet een automatisme zijn om duidelijk geformuleerde doelen te stellen en hier dagelijks aan te werken. Succesvolle mensen weten precies wat ze willen, hebben dit opgeschreven, hebben een geschreven plan hoe ze dit doel realiseren en zijn hier dagelijks mee bezig.

Wees resultaatgericht

De 2e gewoonte is resultaatgericht zijn. Ontwikkel deze gewoonte die eigenlijk uit twee delen bestaat. Enerzijds dien je ervoor te zorgen dat je beter wordt in wat je doet. Anderzijds dien je te beschikken over een goede tijdsbeheersing. Bepaal heel duidelijk prioriteiten voor hetgeen je doet en concentreer je op een waardevol gebruik van je tijd. Dit zorgt voor resultaatgerichtheid.

Wees actiegericht

Een andere belangrijke gewoonte die je moet ontwikkelen is actiegerichtheid. Dit is echt de meest belangrijke gewoonte voor (materieel) succes. Het zorgt ervoor dat het werk gedaan wordt en dat het snel gebeurt. Het ontwikkelen en onderhouden van een gevoel van urgentie, resulteert in actie. Houd het tempo hoog in wat je doet. Voorkom uitstellen en zaken opzij schuiven uit angst of onzekerheid. Focus voor de volle 100% op het verwezenlijken van jouw belangrijkste doelstellingen. De combinatie van doelgericht, resultaatgericht en actiegericht geeft je al een grote kans op succes.

Wees mensgericht

De 4e onmisbare gewoonte is mensgericht zijn. Heb geduld, wees vriendelijk, betrokken en begripvol naar anderen en versterk hierdoor je relaties. Als jij goed omgaat met anderen, zullen zij ook goed omgaan met jou. Hoe meer je oefent, hoe succesvoller je zult worden.

Wees eerlijk

Verder zijn eerlijkheid en integriteit andere belangrijke gewoonten. Uiteindelijk is het karakter dat je ontwikkelt belangrijker dan al het andere. Eerlijkheid betekent dat je altijd doet wat je zegt. Je bent objectief naar jezelf toe en naar anderen. Je ontwikkelt een visie voor jezelf en hanteert daarbij jouw waarden. Je sluit nooit een compromis als dit indruist tegen jouw eerlijkheid en waarden. Deze gewoonte bepaalt in hoeverre je de andere gewoonten succesvol kunt ontwikkelen.

Wees gedisciplineerd

De laatste gewoonte is die van zelfdiscipline. Als jij zelf gedisciplineerd bent neem je anderen hierin mee. De gewoonte van zelfdiscipline is de meest belangrijke interne kwaliteit die je als persoon kunt ontwikkelen.

Hoe sta jij ervoor?

Er zijn natuurlijk nog vele andere gewoonte die bijdragen aan succes, maar volgens mij heb je hier de belangrijkste te pakken. Als je naar deze opsomming kijkt en jezelf eens tegen het licht houdt, hoe sta je er dan voor. Wat zijn jouw sterke gewoonten? Waar zou je nog wat meer van willen hebben? Kies er voor de komende tijd eens eentje uit waarop jezelf extra gaat letten. En probeer jezelf deze gewoonte nog meer eigen te maken. Je zult merken dat je na een tijdje merkt dat de eerste resultaten zichtbaar worden. Succes!

Wat is jouw belangrijkste succesgewoonte?

Ik ben nu heel benieuwd wat jouw belangrijkste succesgewoonte is. Wil je die mij delen door je reactie achter te laten in het reactieveld hieronder? Ook als jij van mening bent dat er voor jou nog andere ‘veel belangrijkere’ gewoonte zijn hoor ik het graag. Bedankt voor de tijd die je neemt om mijn blog te lezen en je reactie achter te laten. Vooral omdat het leerzaam is voor jezelf, voor mij en voor de andere lezers.

Plan je Strategiegesprek

Strategiegesprek Succesvolle projecten


Natuurlijk help ik je graag verder, want het is belangrijk dat jij leert welke strategie jij hanteert om resultaten te halen met jouw projectvaardigheden. Zodat jij groeit, zodat je je projecten succesvoller afrondt en zodat je minder stress en ‘gedoe’ ervaart. Tijdens dit gesprek krijg je praktische en eenvoudige tips en technieken die jij hiervoor kan gebruiken.

Klik op de knop hiernaast en maak direct een afspraak op een moment dat het jou uitkomt.

Doe het nu direct, want ik heb maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten tijdens het Strategiegesprek Succesvolle projecten.

Plan je Strategiegesprek

Met vriendelijke groet,

Succesvolle projecten Dennis Valkenburg

PS. Wil je mijn blog delen in je netwerk? Ook andere geïnteresseerden leren hier dan van. Je kan dit heel eenvoudig doen door op onderstaande knoppen te klikken. Veel dank hiervoor!