Een goede vriend, die projectmanager is, verzuchtte: ‘ik heb weer problemen met de ProjectBoard, ze weigeren de nieuwe Change te accorderen’. Veel projecten lopen tegen dit probleem aan: het is elke keer weer moeilijk om een wijziging op de projectscope en bijbehorende consequenties geaccepteerd te krijgen. Met de volgende 4 simpele tips kan je ervoor zorgen dat je projectresultaat fluitend in ontvangst genomen wordt.

De 4 simpele valkuilvermijders zijn:

1. Maak de planning niet te strak

Aan het begin van het project heb je de neiging om heel optimistisch in het leven te staan. Problemen worden nog niet gezien en iedereen is vol goede moed en optimistisch. Laat je niet door dit optimisme in de luren leggen. Zorg dat de planning ambitieus is, maar realistisch. De eerste afgegeven planning schetst voor alle projectbetrokkenen de eerste mijlpalen en niemand is erbij gebaat dat deze steeds moeten worden bijgesteld

2. En zet de scope niet te strak neer

Zorg er op voorhand voor dat alle stakeholders een zeer duidelijk beeld hebben bij het aandachtsgebied van het project. Vaak krijgt de opdrachtgever niet wat er oorspronkelijk is afgesproken. Als hij met het eindresultaat nog steeds zeer tevreden is, is dat geen probleem. Het wordt pas een probleem als de beeldvorming uit de pas gaat lopen met wat er daadwerkelijk wordt opgeleverd en wat niet meer voldoet aan de eisen en wensen van de opdrachtgever. Zorg dus voor een duidelijk scope, zonder dat deze in beton gegoten is. Neem wel alle relevante partijen mee tijdens het Change-proces.

Samenvatting

Alhoewel elk project zijn eigen weg moet afleggen zijn er zeker generieke valkuilen die op een simpele wijze vermeden kunnen worden. Zorg ervoor dat je deze vermijdt en het project wordt direct succesvoller uitgevoerd.

Herken je deze projectvalkuilen? Zo ja, hoe vermijd jij ze? Zo niet, welke valkuilen kom jij tegen en weet je te vermijden? Plaats je reactie in het commentaarveld hieronder. Alvast bedankt!

Wil je dit artikel delen met je netwerk?

Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder voor Facebook, LinkedIn, Twitter en natuurlijk via de mail. Op deze manier kunnen ook anderen hun voordeel doen met deze informatie, alvast bedankt hiervoor.